2085 korisnika ako želiš pridruži se i ti

Muzikalnost u igri

Muzikalnost je… igranje u ritmu. Osnovni udar ritma u bilo kojoj disko, hause ili tehno, hip hop ili fank. Ti bitovi u grupama od dva, četiri ili osam su razlog zašto brojimo koreografiju sa 5, 6, 7, 8. Ovo je temelj na kojem je izgrađen gruv i dvostepeni korak. To je osnova za džeking u hausu, pomeranje glave klubskog plesača, tapkanje nogom dok sluša muziku na slušalicama ili bilo koji prirodni pokret coveka dok sluša muziku. To je nešto tako fundamentalno da većina(ne svi) ljudi koji nikada nisu uzimali časove plesa, ipak mogu ući u ovaj osnovni ritam bez razmišljanja.

Muzikalnost je… igrati na instrumentalne ritmove . Muzikalnost izražava ritam nekog iznstrumenta kroz naše  telo. Bez obzira dal je to osnovni bom –klap od poping muzike, melodija vokalne muzike ili samo neki osnovni instrument, postoji ritam u svakom instrumentu u našoj muzici. Možemo vežbati tapušći u ritmu rukama, osiguravajući da to što stvaramo rukama poklapa sa muzikom. Ako samo igramo u ritmu, ponekad prevarimo sebe da smo u ritmu kada nismo i onda tapsemo ili tupkamo u rimu kako bi popravili sposobnost da pratimo ritam. Možemo da vežbamo naše slušačke sposobnosti, pokušavajući da izolujemo jedan instument i ritam iz pesme i zadržati u glavi, trpeći iskušenje da upadnetmo u tok neke druge  melodije. Možemo kopati dublje u pesmu da pronadjemo najnežnije i najređe instrumente, koji nikad nisu poslušani  dok ih neko nije tako tražio.

Muizkalnost je hvatanje gruva muzike. Zove se sedenje u džepu(sitting in the pocket). To predstavlja osnovni repetititivni ritam(obično bubnjevi ili bas). To je kada vas osnovni ritam tela uhvati osnovni ritam muzike. To je osnova na kojoj se grade svi sledeci nivoi pokreta.

Muzikalnost je … značenje i suština pesme. Mada je mnogo lakše za domaće govornike nego za strance, poznavanje tekstova pomaže na mnogo načina. Očigledno, često postoji bukvalan prevod teksta na kretanje, što je vrlo često sa mnogim koreografima koji traže inspiraciju za kretanje. Ali, plesači freestile-a dobro poznaju svoju muziku i žele da impresioniraju gomilu. Kao i svaki aspekt muzikalnosti, ovo može izgledati dosadno i predvidivo kada se previše oslanja na tekst.
Koja je suština pesme? Je li to ljubav, mržnja, depresija, bol, tuga, sreća, zahvalnost ili neka druga emocija? Tekst može pomoći ovde, mada priroda same pesme i kako muzičari doživljavaju trebalo bi da odražavaju tu emociju. I tako, vaš ples može takođe da uhvati istu emociju. Kako predstavljate tu emociju u plesu? Kako to utiče na vas i  vaše pokrete, da napravite taj korak ili da se pomerite, ispričajte nam priču o ljubavi, ljutnji, tugi.

Muzikalnost je … biti sam muzičar. Mnogi od nas misle o muzikalnosti u pogledu hvatanja svakog elementa koji čujemo u pesmi. Ali muzikalnost može biti i dodavanje  doprinosa pesmi, poput džez muzičara koji improvizuje uz pomoć benda, govori njegovu priču ili reinterpretira druge muzičke fraze na svoj poseban način. Šta želite da kažete kao plesač? Muzičar nije ograničen na igranje ritmova koji već postoje u bendu, tako da ni plesač ne bi trebao ni biti.

Muzikalnost je … poznavanje muzike. Ali ima mnogo nivoa za ovo. Sigurno, znajući pesmu će vam pomoći da plešete bolje.   DJ-evi će vas impresionirati dubinom i širinom njihove kolekcije u muzici, a nećete moći da zapamtite svaku pesmu. Jedini način da se ovo poboljša jeste da počnete da slušate izuzetno široku muziku. I kada počnete to raditi, počećete da skupljate prirodnu suštinu sve muzike. Skupljate.

Muzikalnost je … vaš odgovor na muziku. Kako se ova pesma oseća? Da li je ovo vaša omiljena pesma, na koju volite da plešete? Da li je to prevara koju nikad nisi čuo zbog čega bi trebalo da skočiš gore i dole? Da li ova pesma ide u ludim pravcima u muzičkom smislu da će vas ostaviti da lutate i tražite? Da li vas ova pesma vraća u određenu tačku ili sećanje u vašem životu? Možeš li to pokazati u svom plesu? Pomozite publici da čuje i oseti pesmu na isti način kao i vi.

Muzikalnost je … kako čuješ i vidiš muziku. Da li vidite boje kada čujete muziku? Da li vidite instrumente postavljene u svemiru oko vas? Kako biste nacrtali ili naslikali muziku? Kako se muzika odvija u prostoru oko vas? Šta je ispred vas ili iza vas, levo ili desno? Možete li nam to pokazati tako što ćete plesati i slikati muziku svojim telom?

Muzikalnost je … odabir načina na koji želite to pokazati vašoj publici. Koji aspekti muzikalnosti vas pozivaju i šta želite da pokažete? Koje aspekte želite odrediti u ovoj pesmi, ili u vašem plesu? Da li želite da vaša muzikalnost bude glasna i očigledna, ili suptilna i nijansirana? Da li pridodajete lekciju vašoj publici o muzici sa plesom, ili pričate sa onima koji su u publici na vašem nivou?

Muzikalnost je … isključivanje mozga…. i raditi sve, prirodno. Što više razmišljate o gore pomenutim, više se mešate u prirodnu vezu između muzike i plesa. Dakle, vežbajte sve aspekte muzikalnosti, ali radite tako kako biste ih učinili prirodnim i urođenim. Zatim se usredsredite na drugi nivo u muzici ili na još jednu dublju složeniju stvar u vašoj muzikalnosti. A onda kada ste na tom nivou, isključite svoj mozak i zaboravite sve, i pustite da muzika prolazi kroz vas u vašem plesu. Ovde ćete se najviše iznenaditi onim što otkrivate i  predstavljate.

Muzikalnost je … lična. To je vaše tumačenje muzike i izražavanje onoga što čujete.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *